Százhalombatta egy csoda volt a ’60-as, ’70-es években. Városunk a jól átgondolt és megtervezett fejlesztéseknek köszönhetően az 1980-as évek végéig hatalmas fejlődésen ment keresztül. A folyamatos és intenzív fejlődés, a biztos megélhetés idevonzotta az ország fiatalságának jórészét, akik gyökeret eresztettek és családot alapítottak itt. Tisztességesen dolgoztak, az évtizedek alatt igazi százhalombattaivá váltak, részt vettek a város életében, tettek a városért, együtt éltek vele. Azok, akik végig dolgozták az életüket, nyugodt körülmények között szeretnék eltölteni a jól megérdemelt nyugdíjas éveiket. Ahhoz, hogy nyugalomban és biztonságban élhessenek, természetesen szükség lenne a szociális és egészségügyi ellátás megfelelő szintű működése is. Ez – ahogy korábban már utaltunk rá – számukra nem biztosított teljes mértékben.

 

A város vezetése csendben és kérlelhetetlenül elvont olyan szociális szolgáltatásokat a nyugdíjasoktól, amelyek segítették az életüket és könnyebbé tették a mindennapjaikat. Megemlíthetjük a nagyon fontos díjmentes szakorvosi ellátottságot, ami mára sokat veszett régi színvonalából, és a hosszú várakozás miatt szinte elérhetetlené vált számukra. Gyakorlatilag a fizetős magán egészségügybe lettek kényszerítve. A város egykori építőinek, a mai nyugdíjasoknak nem látszat megoldásokra van szükségük, hanem jól meghatározott, és minden érintett számára alanyi jogon járó támogatási rendszerre. Egy olyan rendszerre, ami segíti megélhetésüket, illetve mindennapjaikat. A város vezetése azonban az elmúlt 5 évben egyre jobban csökkentette a nyugdíjasokra, azok klubjaira, egyesületeire fordított összegeket, támogatásokat, habár évről-évre egyre több nyugdíjas él Százhalombattán.

 

Javaslataink:

  1. a magukra maradó idősek támogatása életjáradéki program kidolgozásával, otthoni segítségnyújtással;
  2. nagyobb kapacitású és jobb szolgáltatást biztosító nyugdíjas otthon létrehozása;
  3. a nyugdíjas klubok kiemelt támogatása programok szervezésével és a pénzügyi támogatás növelésével, pályázati elv alapján;
  4. buszos kirándulások szervezése az „Ismerd meg hazánkat” program elindítása érdekében;
  5. számítógép-használati, internet és elektronikus ügyintézési témájú képzések, oktatások bevezetése;
  6. húsvétkor és karácsonykor 10-10 ezer forintos, élelmiszerre költhető vásárlási utalvány juttatása azok számára, akinek a nyugdíja nem éri el az átlag magyar kereset felét,
  7. egy, a város által üzemeltetett gépkocsi biztosítása azok számára, akiknek segítségre van szükségük az ügyeik intézéséhez.